Φαγητό & Διάθεση

Όλοι μας έχουμε καλές και κακές μέρες. Όλοι έχουμε κάποια φαγητά που μας αρέσουν περισσότερο ή λιγότερο. Αλλά υπάρχει σχέση μεταξύ των φαγητών που έχουμε φάει και του πώς νιώθουμε; Μήπως κάποια τρόφιμα μας χαλάνε τη διάθεση; Είναι δυνατόν να σχεδιάσουμε μια δίαιτα για καλή διάθεση;

Βιταμίνες & Ιχνοστοιχεία

Όταν οι δίαιτες είναι τόσο περιορισμένες και ανεπαρκείς, που οδηγούν σε κατάστάσεις έλλειψης, καταγράφονται συχνά επιδράσεις στη διάθεση και την εγκεφαλική λειτουργία. Η αναιμία (χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης στο αίμα) μπορεί να παρουσιαστεί εξαιτίας ανεπαρκούς πρόσληψης σιδήρου, με αποτέλεσμα να νιώθει κανείς αδύναμος, κουρασμένος και ληθαργικός συνέχεια. Αυτό μπορεί να θεραπευτεί με συμπληρώματα σιδήρου. Ο κίνδυνος αναιμίας μειώνεται με την τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ψαριού. Έλλειψη των βιταμινών νιασίνη (Β3) και θειαμίνη (Β1) μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη διάθεση, όπως κούραση και κατάθλιψη ή εκνευρισμό.

Χαμηλά επίπεδα κάποιων μικροθρεπτικών συστατικών μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη διάθεση. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για κατάθλιψη, και αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους. Πηγές φυλλικού οξέος είναι το συκώτι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή, τα φασόλια καθώς και κάποια ενισχυμένα τρόφιμα, όπως είναι τα δημητριακά πρωινού. Συμπληρώματα φυλλικού οξέος είναι επίσης αποτελεσματικά.

Η πρόσληψη σεληνίου στη Μεγ.Βρετανία έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, και είναι συνήθως χαμηλότερα των συστάσεων. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα της κατάθλιψης καθώς και άλλων αρνητικών διαθέσεων. Ένα συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει τη βελτίωση της διάθεσης σε κάποια άτομα που δεν προσλαμβάνουν αρκετό σελήνιο από τη διατροφή τους. Καλές διαιτητικές πηγές σεληνίου είναι τα φιστίκια, το κρέας, το ψάρι και τα αβγά.

Όταν υπάρχει υποψία ότι η πρόσληψη ενός ή περισσότερων ιχνοστοιχείων/βιταμινών είναι ανεπαρκής, η χρήση συμπληρωμάτων σε ασφαλή επίπεδα μπορεί να είναι μία αποτελεσματική στρατηγική. Μακροπρόθεσμα όμως, το να τρώει κανείς περισσότερα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάποιο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι συνήθως ο καλύτερος τρόπος για την εξασφάλιση της καλής υγείας.

Υδατάνθρακες

Η γλυκόζη στο αίμα μας προέρχεται από τους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε (δηλάδή, από τα σάκχαρα και το άμυλο) και χρειάζεται για να τροφοδοτήσει τους μύες και τον εγκέφαλο. Τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπογλυκαιμία) προκαλούν αδυναμία και κούραση, καθώς και έλλειψη συγκέντρωσης. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί όταν δεν έχουμε φάει αρκετά, και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για άτομα με διαβήτη, αλλά και αθλητές.

Η διατήρηση επαρκών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα είναι η βάση για τη σύσταση κατανάλωσης πρωινού, καθώς και τακτικών γευμάτων που περιέχουν κάποιους υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ικανότητα για συγκέντρωση προκύπτει από την επαρκή παροχή ενέργειας προς τον εγκέφαλο.

Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που τα επίπεδα γλυκόζης βρίσκονται εντός ορίων, δεν παρατηρείται βελτίωση της διάθεσης ή της ικανότητας για συγκέντρωση με περαιτέρω αύξηση της γλυκόζης, με την κατανάλωση, δηλαδή, περισσότερων ή διαφορετικού τύπου υδατανθράκων.

Υπάρχει ένας χημικός διαβιβαστής στον εγκέφαλο, η σεροτονίνη, που βελτιώνει τη διάθεσή μας και το πώς νιώθουμε. Περισσότερη σεροτονίνη παράγεται όταν ένα αμινοξύ, η τρυπτοφάνη, εισέρχεται στον εγκέφαλο, και κάποιοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτό συμβαίνει όταν τρώει κανείς τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φτωχά σε πρωτεΐνη. Αυτή η θεωρητική “λιγούρα για υδατάνθρακες” που βελτιώνει τη διάθεση έχει χρησιμοποιηθεί για να εξηγηθεί η κατανάλωση φαγητού για παρηγοριά, όπως είναι τα γλυκά και η σοκολάτα. Στην πράξη, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την τεκμηρίωση αυτής της επίδρασης.

Φαρμακευτικές επιδράσεις

Είναι αλήθεια ότι κάποια τρόφιμα περιέχουν ουσίες που εθίζουν;

Η καφεΐνη, που βρίσκεται στον καφέ και σε ορισμένα αναψυκτικά, δρα ως ερέθισμα και μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορση και την αίσθηση της ενέργειας, καθώς και να αντιστρέψει την επίδραση της κόπωσης. Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να έχει αντίστροφες επιδράσεις, όπως εκνευρισμός και πονοκέφαλος. Γίνονται συχνά προτάσεις ότι η σοκολάτα περιέχει συγκεκριμένες ουσίες που βελτιώνουν τη διάθεση, αλλά μετρήσιμες φαρμακολογικές επιδράσεις δε φαίνεται να εξηγούν τη δημοτικότητά της ως φαγητό παρηγοριάς.

Αισθάνεστε καλά ή αισθάνεστε υπεροχα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν το πώς νιώθουμε, όπως και το πώς νιώθουμε μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στα τρόφιμα που επιλέγουμε. Κάποιες από τις επιδράσεις διάθεσης/φαγητού είναι λόγω των περιεχόμενων θρεπτικών συστατικών, αλλά πολλές επιδράσεις οφείλονται σε προηγούμενες συσχετίσεις των τροφίμων με χαρά ή επιβράβευση (σοκολάτα) ή δίαιτα και στέρηση. Κάποια τρόφιμα έχουν θρησκευτική, οικονομική και πολιτισμική σημασία, γεγονός που επηρεάζει τον τρόπο που νιώθουμε όταν τα τρώμε.

Η καλή διάθεση προκύπτει από μια δίαιτα που παρέχει επαρκείς ποσότητες υδατανθράκων σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, και που συμπεριλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων που περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, που υποστηρίζουν τις πολλαπλές ζωτικές λειτουργίες του σώματος. Πολλά φρούτα και λαχανικά, καθώς και δημητριακά ολικής άλεσης, σε συνδυασμό με κάποια πρωτεϊνούχα τρόφιμα, θα ενισχύσουν την καλή παροχή θρεπτικών συστατικών για καλή υγεία και καλή διάθεση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s