10 Λόγοι για να θηλάσετε

Ο θηλασμός υπάρχει όσο καιρό υπάρχει και η ανθρωπότητα. Οι σύγχρονες ερευνητικές μέθοδοι μας επιτρέπουν να μετρήσουμε τη θετική επίδραση αυτής της τόσο απλής και τρυφερής πράξης, τόσο στην υγείας της μητέρας, όσο και σε αυτήν του βρέφους.

Παιδί

Μητέρα

1

Μειωμένος κίνδυνος παχυσαρκίας ως ενήλικας: Μία μελέτη σε ηλικιωμένους στη Φινλανδία διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν θηλάσει για 5-7 μήνες είχαν τον χαμηλότερο καταγεγραμμένο ΔΜΣ στην ηλικία των 60 ετών.

6

Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση: Η συστολική και η διαστολική πίεση πέφτουν κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ενώ η πίεση πριν το θηλασμό μειώνεται κατά τη διάρκεια των 6 πρώτων μηνών.

2

Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση: Σε μια ευρωπαϊκή μελέτη τα παιδιά που είχαν θηλάσει είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από αυτά που δεν είχαν θηλάσει. Το γεγονός αυτό ήταν πιο έντονο, όσο αύξανε το διάστημα που είχαν θηλάσει τα παιδιά.

7

Λιγότερο άγχος: Ο θηλασμός σχετίζεται με μειωμένη απόκριση σε στρεσογόνα ερεθίσματα, καλύτερη διάθεση και βελτιωμένη σωματική και ψυχική υγεία.

3

Μειωμένος κίνδυνος οστεοπόρωσης: Μία Αυστραλιανή μελέτη, έδειξε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του θηλασμού και της οστικής μάζας στην ηλικία των 8 ετών, ιδιαίτερα στα παιδιά που είχαν θηλάσει για 3 μήνες ή περισσότερο.

8

Μειωμένος κίνδυνος για Ρευματοειδή Αρθρίτιδα: Μια σουιδική μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν θηλάσει για 13 μήνες ή περισσότερο είχαν τις μισές πιθανότητες να προσβληθούν από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα σε σχέση με αυτές που δεν είχαν θηλάσει ποτέ.

4

Βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία: Ο θηλασμός για τουλάχιστον 4 μήνες αυξάνει τον όγκο των πνευμόνων στα παιδιά. Αυτή η αλλαγή του όγκου βοηθά τη ροή αέρα στους πνεύμονες των παιδιών.

9

Μειωμένος κίνδυνος για Μεταβολικό Σύνδρομο: Ένα συνονθήλευμα παραγόντων κινδύνου που κάνουν πιθανότερη την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη ήταν σπανιότερο στις γυναίκες που δήλωσαν ότι θήλασαν τα μωρά τους. Όσο περισσότερο θήλαζαν κατά τη διάρκεια των 9 πρώτων μηνών, τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα να διαγνωστούν με Μεταβολικό Σύνδρομο, κατά τη διάρκεια 20ετούς μελέτης.

5

Μειωμένος κίνδυνος Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου: Μία γερμανική μελέτη σε 1200 άτομα βρήκε ότι ο θηλασμός μείωνε τον κίνδυνο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου κατά 50% σε όλες τις ηλικίες της βρεφικής περιόδου.

10

Μειωμένος κίνδυνος για Καρδιαγγειακά Νοσήματα: Σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η αυξημένη διάρκεια θηλασμού έχει συσχετιστεί με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης υπέρτασης και καρδιαγγειακής νόσου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s